محور قرار گرفتن قوانین؛ تنها راه نجات از وضعیت فعلی
رییس کمیسیون حقوقی شورای شهر مشهد گفت: به کار بردن اصطلاح انصاف در متن منشور یکی از نکات قابل توجه آن است. مرز آن با برابری مشخص نشده است و باید روی آن بحث و گفتوگو صورت پذیرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای اسلامی شهر مشهد به نقل از خبرگزاری ایسنا- منطقه خراسان، سید محسن حسینیپویا در نشست نقد و بررسی پیشنویس منشور حقوق و تکالیف شهرنشینی مشهد که در دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی برگزار شد، اظهار کرد: هدف ما از نوشتن منشور، شهرنشینی موازنهمحور و دیدهشدن همه افراد است. برای انسانمحورشدن شهر، همه چیز باید بر مبنای قوانین باشد.
وی ادامه داد: ما در مشهد نقص قوانین را بسیار مشاهده میکنیم. تنها راه نجات از وضعیت فعلی این است که قوانین محور همه چیز قرار بگیرد. ما در جامعه باید شاهد محو شدن انسان بهجای محورشدن ساختمان، ماشین و خیابان باشیم.
رئیس کمیسیون حقوقی شورای اسلامی شهر مشهد تصریح کرد: صلاحیت شورای شهر غالباً در مسائل شهرداری است. بنابراین شهرداری میتواند ملزم کند. ضمانت اجرای آن نیز از طریق بودجه شهرداری است. اگر شهرداری مصوبات مشخص شده را اجرا نکند، شورای شهر میتواند شهردار را استیضاح کند.
حسینیپویا در خصوص سایر ارگانهای شهری عنوان کرد: در اصل ۱۰۳ قانون اساسی ذکر شده است که مصوبات شورای شهر در محدوده محلی و استان برای تمام دستگاهها لازمالاجرا است؛ اما مستقیما نمیتواند اداره دارایی و آموزش و پرورش را ملزم کند. ما تصمیم داریم این کار را با ظرافت خاصی انجام دهیم.
وی خاطر نشان کرد: ما باید شهرداری را ملزم کنیم که در صلاحیتهای خود این منشور را اعمال کند. در اموری که خارج از صلاحیت شهرداری است باید سازمانهای ذیربط را مجاب کند تا با شهرداری همکاری کنند در این راستا ما تلاش کردهایم با برخی از سازمانها که تاثیرگذاری بسیاری دارند وارد مذاکره شویم.
رئیس کمیسیون حقوقی شورای اسلامی شهر مشهد اظهار کرد: ما سامانهای برای مصوبات داریم که تمام مصوبات در آن وجود دارد و پخش مستقیم شورا نیز در حال انجام است. همچنین ما طرح جدیدی در خصوص مترو داریم که هزینه بر مبنای مسافت محاسبه شود.
حسینیپویا در خصوص نقاط قوت منشور خاطر نشان کرد: اولین نقطه قوت منشور این است که از موضوعات حقوق شهروندان جمعآوری نسبتا کاملی داشته است. ما تاکنون چنین متن جامعی را در اختیار نداشتیم و این جمعآوری فرصت بسیار خوبی بود.
وی با اشاره به اینکه «این جمعآوری نوعی مستندسازی است»، ادامه داد: ما به این دلیل مستندسازی داشتیم که ممکن است مصوبات شورای شهر از لحاظ ضمانت اجرا مشکل داشته باشد. قصد ما این است که ضمانت اجرا را به قانون ملی ببریم.
این عضو شورای شهر عنوان کرد: تفکیک مسئولیتها و وظایف مدیریت شهری و ادارات محلی، نقطه قوت دیگری است که این منشور دارد. در اداره مدیریت شهری، همه ادارات شهر از جمله آستان قدس، آموزش و پرورش، استانداری و… وجود دارند. اداره محلی شورای شهر و شهرداری را شامل میشود.
حسینیپویا اظهار کرد: متن منشور الگویی برای چندین شهر دیگر قرار گرفته است و آنها تصمیم دارند تکمیلش کنند. یکی از فواید این متن این است که موضوعات جدیدی را پیشروی مدیریت شهری و اداره محلی قرار داده است.
وی اضافه کرد: به کار بردن اصطلاح انصاف در متن منشور یکی از نکات قابل توجه آن است. مرز آن با برابری مشخص نشده است و باید روی آن بحث و گفتوگو صورت پذیرد.
رییس کمیسیون حقوقی شورای اسلامی شهر مشهد در خصوص نقاط ضعف منشور اظهار کرد: یکی از مشکلات این منشور این است که بندهای آن همپوشانی دارد. اگر این ایرادات برطرف شود، تعداد آن به کمتر از ۱۰۰ بند میرسد.
حسینیپویا تصریح کرد: نکته دیگر این است که عنصر مشهد در آن کم به چشم میخورد. این منشور برای مشهد است و بهتر است توجه به آن پررنگتر شود.
وی خاطر نشان کرد: نقطه ضعف دیگر عدم تعادل بین تکالیف مدیریت شهری و وظایف مردم است. برای شهرنشینان تنها ۹ مورد تکلیف وجود دارد. همچنین اصطلاحات شهرنشینی و شهروندی باید به طور مشخص تعریف شوند و ابهامات رفع شود.